20 Nisan 2012 Cuma

Görülmesi Gereken Yerler: Nemrut Dağı

 Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinin Karadut Köyü’nde, dünyanın sekizinci harikası olarak tanınan, tepesinde küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuş konik bir tümülüsün bulunduğu, 2.150 m. yüksekliği, 10 metreyi bulan heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.

Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı, çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli Milli Parklarından biridir. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor

 Ulaşım

Nemrut'a ulaşmak için Adıyaman'ın Kahta ilçesine kadar şehirlerarası otobüslerle gelinebileceği gibi, Kahta'ya 15 km. mesafedeki Adıyaman Havaalanı da kullanılabilir. Alternatif olarak Kahta'ya 1,5-2,5 saat mesafelerdeki Şanlıurfa, Malatya ve Gazi Antep havaalanı da kullanılabilir. Kahta-Adıyaman arası 34 km.dir. Nemrut Dağı ve Kommagene eserlerini görmek için Adıyaman ve Kahta'daki otellerden rehberlik ve ulaşım hizmeti almak mümkündür. Gerektiğinde minibüs kiralanabilmektedir. Kahta'dan 43 km.dir. Kâhta-Siverek arasında kalan Fırat Nehri üzerinden, düzenli olarak çalışan feribotla ulaşım sağlanmaktadır.

 Ne yenir?

Yeme-içme için genellikle otel restoranları kullanılmaktadır. Ayrıca, Kahta'da baraj gölünün kıyısında taze göl balığı da yenebilir.

Ne alınır?

Bölgede çok fazla hediyelik eşya bulunmamaktadır. Nemrut yolu üzerindeki otel ve kafeteryalarda, yörede dokunan kilim, tanrı heykelleri ve rehber kitaplar bulunabilir. 

Bunları yapmadan dönmeyin:

  • Nemrut'da gün doğumu ve gün batışını izlemeden
  • Baraj Gölü kıyısında alabalık yemeden
  • Kahta Kommagene Festivalini izlemeden
  • Nemrut Heykelleri(süs eşyası) satın almadan
Nemrut'tan dönmeyin...


NEMRUT TAN  KARELER


Gün Batımı
 







4 yorum:

  1. Ama burayı gidip hissetmek var :)

    YanıtlaSil
  2. Evet gidip görmek, o atmosferi yaşamak gerekir. Herkesi bekleriz :)

    YanıtlaSil
  3. yaşar yolum düşerse sizin diyara rehberlik edersin :)

    YanıtlaSil
  4. Olur tabi de, ne yalan söyleyeyim ben daha gitmedim :)

    YanıtlaSil